Dökülen saçları dert etmeyin

26 Aralık 2013 Perşembe – Takvim Gazetesi

Dökülen saçları dert etmeyin

Dökülen saçları dert etmeyin

Meme kanseri tedavisi için kullanılan ilaçların çoğu, saç dökülmesine neden olur. Hastalar daha fazla üzülmemek için, tedavi öncesi saçlarını kısa kestirmeli ve peruklarını hazır etmeliler…

Kemoterapi tedavisinin süresi hakkında bilgi verir misiniz?

Genellikle 3 haftada bir tekrarlanan tedavide 4 ila 8 seans kemoterapi verilmektedir.
Tedavi sırasında ameliyatlı olmayan taraftaki kolun toplar damarı kullanılır. Veya ana toplardamarlardan birine yerleştirilen bir kateter ve port aracılığı ile ilaçlar verilebilir.
Ancak verilen ilaçlara bağlı olarak koldaki damarlarda sertleşme, kızarıklık ve tıkanıklık olabilir. Bu nedenle uzun süreli tedavilerde küçük bir ameliyatla köprücük kemiğinin altına bir alet yerleştirilir. Buna bağlı olan tüpün ucu kalbe yakın ana toplardamarın içerisindedir.
Port, deriden kolayca hissedilir. Özel bir iğne ile buraya girilir. Medikal onkolog tarafından hazırlanan özel tedavi sıvısı birkaç saat içerisinden buradan dolaşıma verilir.
Tedavi süresi özel durumlarda uzayabilir ve hatta haftalık tedavi de istenebilir.

Kemoterapinin yan etkileri var mı?

Evet olabilir.

En sık karşılaşılan durumlar?

Bulantı, kusma, halsizlik, ağız kuruluğu, iştahsızlık en sık karşılaşılan problemlerdir. Saç dökülmesi hastaların en haz etmedikleri durumdur. Ancak genellikle tedaviden 10- 15 gün sonra dökülmeye başlayan saçlarınızın, tedavi bittikten sonra kısa bir süre sonra tekrar çıkacağını unutmayınız.
Hastalarımıza saçlar dökülmeye başladığında saçların kısa kestirerek önceden yaptırdıkları peruğu kullanmalarını öneriyoruz. Bulantı ve kusma için doktorlar ilaçlar önerecektir. Kemoterapinin bir diğer yan etkisi de kemik iliği etkileyerek alyuvar sayısının azaltmasıdır. Bu nedenle her tedavi öncesi kan sayımının yapılmasını öneriyoruz. Tedavi sırasında kan verilmesi de gerekebilir.

Kemoterapinin Kemik iliğini etkilemesi ne gibi sonuçlar doğurur?

İlaçlar, kan hücrelerinin azalmasına neden olabilir. Bu amaçla, düzenli olarak kan sayımı yapılmalı ve gerektiğinde ilave tedavilere geçilmelidir.

Ne zaman ameliyat yapılır

Kemoterapi her zaman ameliyattan sonra mı yapılır? Öncesinde bir ilaç tedavisi uygulanamaz mı?

Kemoterapi genellikle ameliyat sonrası verilir. Ancak, bazı hastalarda ameliyattan önce verilmesi gerekebilir.
Kemoterapi ameliyattan önce verilerek, kanserli dokularının küçülmesi ve ameliyatın daha kolay yapılması sağlanabilir. Bu sayede verilen ilaçların etkili olup olmadığı da anlaşılabilir.
Ameliyatın yapılması bu tedavi bittikten bir kaç hafta sonra mümkün olacaktır. Yapılan tetkikler ve muayenelerde, tümör çapı büyük olan, deriyi tutmuş veya koltuk altında büyük lenf bezleri saptanan kadınlarda bu tedaviyi tercih etmekteyiz. Kemoterapinin diğer önemli bir yan etkisi, hataların mideninin bulanması. Bu durumda hoşa gitmeyen yemek kokularından kurtulmak için daha çok kokusuz, kuru ve soğuk yiyecekleri tercih etmelerini öneririz.

Kol ödemi nasıl oluşur

Kol ödemi hangi durumlarda meydana gelir?

Meme kanseri ameliyatı sıraında bazı hastalarda koltuk altındaki lenf bezleri ve kanalları tamamen temizlenir. Bu nedenle lenf sıvısının akışında yavaşlama ve duraklamalar oluşur.
Radyoterapi de lenf dolaşımının bozulmasına neden olur. Bu nedenle radyoterapi alan ve lenf bezi temizlenen hastalarda kol ödemi olma ihtimali vardır.

Kol ödeminin oluşmaması için ne yapmak gerekir?

Böcek sokmalarından, aşırı sıcak, soğuklardan, kol kaslarını aşırı yoracak bilinçsiz masajlardan, ağır şeylerin taşınmasından, itilmesinden kaçınmak gerekir.
Ameliyatılı koldan serum takılması, iğne yapılması, kan alınması ve kan takılması yasaklanmalıır. Bahçede ve mutfakta çalışırken koruyucu eldiven, dikiş dikerken yüksük kullanılmalıdır. Ameliyatlı kolunuzda meydana gelen kesikler, yanıklar, böcek sokmaları sonucu mikroplar burada kolayca yerleşerek çoğalırlar. Böyle bir durum söz konusu ise yaralı bölgeyi suyla yıkayınız. Yaranın düzenli pansumanı ve antibiyotik kullanılması gerekecekitir. Tedavisi? Kol ödemi olduğunu fark ettiğinizde kolunuzu boynunuza asarak dinlendirin. Yatarken kolunuzun altına yastık koyarak vücudunuzdan daha yukarıya kaldırın ve doktorunuza haber verin.

Dökülen saçları dert etmeyin

Kaynak : http://www.takvim.com.tr/Yasam/2013/12/26/dokulen-saclari-dert-etmeyin