Hastalarımıza acil duyuru

Prof.Dr.Vahit Özmen
MEMEDER Kurucusu ve Onursal Başkanı
İstanbul Florence Nightingale Meme Sağlığı Merkezi Direktörü

21 Mart 2020

Sevgili Hastalarım,

Tüm dünyada yaygın olarak görülen, epidemiye neden olan Covid-19 salgını nedeniyle bu bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum. Bu salgını Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımızın uyarılarına dikkat ederek sağlıklı bir şekilde atlatmanızı arzu ediyorum.

Tüm hastanelerimiz virüs salgını nedeniyle elektif (acil olmayan) hastaların ameliyatlarını hastalığın tehdit olmadığı ileri tarihlere ertelemektedirler. Sağlık görevlileri olarak bizler de gelecek hasta yoğunluğunu düşünerek hastaneleri mümkün olduğu kadar bu infeksiyona yakalanmış ve yatırılarak tedavisi gereken hastalara hazırlamaya çalışıyoruz.

Meme kanseri tanısı alan, tedavileri tamamlanmış ve yapılan kontrollerinde hastalıkları tekrarlamayan hastalarımızın Corona virüsüne karşı bağışıklığı sağlıklı insanlardan farklı değildir. Zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmamasını, kalabalık ortamlarda bulunulmamasını, ellerin sabunla sık sık ve en az 20 saniye yıkanmasını, sağlıklı ve dengeli beslenmenizi ve hafif egzersiz yapmanızı önermekteyiz.

Tedavileri devam eden, hastalıkları tekrarlayan ve ileri yaşta olan (70 yaş üstü) hastalarımızın tehlikeli grubu temsil etmesi nedeniyle virüs ile karşılaşma olasılığını minimale indirebilmek için hastanelere ziyaretlerini veya hastanede kalmalarını en aza indirmeleri gerekmektedir. Bununla birlikte hasta ile gelecek yakınları da korunmuş olacaklardır.

Yeni meme kanseri tanısı alan hastalarımızın cerrahi tedavileri mümkün olduğunca kemoterapi ve endokrin tedavi sonrası yapılabilecektir. Cerrahi tedavinin gecikmesi sizlerin sağlığını tehdit etmeyecektir. Bu konuda medikal onkoloji uzmanının da görüşü alınacaktır. Kemoterapi ve radyoterapisi devam eden hastaların bu tedavilerine devam edip etmeyeceklerine tedavilerini yapan uzmanları karar verecektir. Hastalarımız için düzenli olarak yapılan kontroller önemli bir yakınma olmadıkça internet ve whatsapp üzerinden yapılabilecektir.

Corona Virüs salgını devam ettiği sürece evinizden çıkmayın, kalabalık yerlerde bulunmayın, evinizde öksüren, hapşıran var ise maske takmasını isteyin ve siz de maske takın. Takviye vitamin, mineral veya bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçların yararlı olduğunu gösteren kanıtlar yeterli değildir. Bu nedenle üç öğün dengeli beslenerek mevsime ait sebze ve meyveleri tüketin. Günde en az 6 saat uyumaya çalışın. Evdeki zamanınızı kitap okuyarak, film izleyerek ve müzik dinleyerek geçirin. Evin içerisinde veya var ise bahçede kendinizi koruyarak egzersiz ve yürüyüş yapın. Sabırlı olun. Dünyadaki tüm insanların sizin durumunuzda olduğunuzu unutmayın. Sorularınızı vahitozmen@yahoo.com.tr adresime yazabilirsiniz, buradan size düzenli olarak cevap verebileceğim. Hastalıksız, salgın olmayan günlerin en kısa sürede gelmesini diliyorum.

Sevgi ve Saygılarımla,

Prof.Dr.Vahit Özmen