Muş’ta meme kanseri farkındalık çalışması yapıldı

29 Kasım 2014 Cihan Haber Ajansı

Meme kanseri farkındalık çalışması

Muş Valiliği, Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği ile Genç Birikim Derneği işbirliğinde ‘Meme Kanseri Farkındalık Çalışması’ konulu toplantı düzenledi.

Muş’ta ‘Meme Kanseri Farkındalık Çalışması’ konulu toplantı yapıldı. Bir otelin konferans salonunda düzenlenen toplantıya Muş Valisi Vedat Büyükersoy ve eşi Zehra Kadriye Büyükersoy, İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen ve eşi Jinekolog Opr. Dr. Nevin Özmen, İl Sağlık Müdürü Dr. Serdal Türkoğlu, Muş Devlet Hastanesi Yöneticisi Opr. Dr. Özgür Ömer Yıldız, vali yardımcıları, Varto, Hasköy ve Korkut ilçe kaymakamları ve dernek yöneticileri ile birlikte kadınlar katıldı.

Yakalandığı kanser hastalığından örnekler vererek programın açılış konuşmasını yapan Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce, Muş’ta yapılan çalışmaları anlattı. Türkiye’de toplumsal bir eylem planının oluşturulup ve uygulanması gerektiğinin altını çizen Yüce, “Tedavi süreci sonunda eğer kanseri yenebilirsem; bir hasta, bir baba ve birey olarak edindiğim tecrübeleri, toplumla ve kanser hastalarıyla paylaşmayı ve kanserle mücadele konusunda Türkiye’de toplumsal bir eylem planı oluşturulması ve uygulanması üzerine çalışmayı planladım. İnsan hayata kıl payı tutunduğu en zor zamanlarda, küçük bir desteğin bile hayati önem taşıdığını anladım. Bu nedenle kanser hastalığını yendikten sonra kendi köşeme çekilmedim, diğer hastalara destek olabilmek için çalışmanın yollarını aradım. Kanser hastalarına şunu söylüyorum; ben başardım, sizler de başarabilirsiniz yeter ki buna gerçekten inanın.” dedi.

“ANADOLUDA ANNE SAĞLIĞI HEP ARKADA”

Toplantılarında sürekli Muş’ta yapılan çalışmalardan örnekler verdiğini ifade eden İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Şişli Florence Nightingale Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi Direktörü Prof. Dr. Vahit Özmen, meme kanserinin baş döndürücü bir hızla artığını söyledi. Bilgilendirme ve eğitim toplantılarına katılımın sağlanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Özmen, “Kadın bizim için çok değerli bir varlıktır. Kadınsız bir yaşam düşünülemez. Kadının hasta olduğu evde mutluluk düşünülemez. Aile başına ortalama 6-7 tane çocuk var. Annesiz bu çocuklar ne olacak. Hiçbir baba bu bakımı üstlenemez. Annenin de sağlığı önemli. Maalesef, Anadolu’da anne sağlığı hep arkada. Anneler hep fedakar, hastalıklar hep geç evrede yakalanıyor. Bunlardan biri de meme kanseri. Meme kanseri, baş döndürücü hızla artıyor. Onun için bu konuda bir şeyler yapmak lazım. Bunu da birlikte yapacağız. Mobil araçla tarama yapılıyor, doktor arkadaşlarımız çalışıyor. Sizin de buna katkıda bulunmanız lazım. Bilgilendirme toplantılarına, eğitim toplantılarına katılıp yardımcı olmalısınız. Hep birlikte bu savaş kazanılacak.” dedi.

Prof. Dr. Vahit Özmen’’den sonra bir konuşma yapan Muş Valisi Vedat Büyükersoy ise şunları söyledi: “Vahit hocamız, bir sağlık emekçisi ama buna rağmen, Muş’ta hiç kimsenin yapmadığı bir hizmeti yaparak, bizim Muşlu hemşehrilerimize örnek bir şahsiyet olarak aramızda bulunmakta. İlimizde keşke çok daha fazla örnekler olsaydı ama maalesef çok fazla örnek yok. Bu güzel örneklerden bir tanesi, Prof. Dr. Vahit Özmen. Yaptırmış olduğumuz okulu ziyaret ettiğimizde orada başarılı, çalışkan öğrencilerimizle karşılaştık. Okul müdürümüz, bir öğrencimizin TEOG’da tüm sorulara doğru cevap verdiğini söyledi. Sonuçlar henüz açıklanmadı ama cevaplara bakılarak yapılan tahminlere göre, bu öğrencimizin Türkiye birincisi olmasını bekliyoruz. Değerli hocamız hem böyle bir katkı sağlıyor, hem de her geldiğinde ilimizde sağlıkla ilgili bir probleme, özellikle kadın kanseri üzerine burada bizleri aydınlatıyor. Hasta tespit edildiğinde onların tedavisini üstleniyor. Bunlar çok önemlidir diye düşünüyorum. Kanser, sonuçları çok kötü olan bir hastalık ama şu da bir gerçek ki, erken teşhis halinde bunun tedavisi mümkün. Bunu hepimiz biliyoruz ancak Türk toplumunun bir eksikliği var.”

Kanserde erken teşhisin önemine değinen Vali Büyükersoy, “Erken teşhis için doktora gitmek gerekiyor. Doktora gitme konusunda maalesef çok tembeliz. Bunun aşılması gerektiği kanaatindeyim. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kadınlarımızın haya duygularından dolayı bazı tedavilere gitmekte imtina ettiklerini biliyoruz. Bu yüzden, eğiticilerin eğitiminin çok önemli olduğuna inanıyorum. Biz de bu konuya ağırlık vereceğiz. Ebelerimizi, hemşirelerimizi eğiteceğiz, bu ebe ve hemşirelerimiz de diğer bayanları bu konuda duyarlı hale getirecekler.” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Prof. Dr. Vahit Özmen ve oğlu Op. Dr. Tolga Özmen, Halk Sağlığı Müdürlüğü’nde görevli Tekin Güler, meme kanseri ile ilgili sunumlar yaptı.

Kaynak : http://www.cihan.com.tr/news/Mus-ta-meme-kanseri-farkindalik-calismasi-yapildi_2385-CHMTYxMjM4NS8yMDA4