Lenfödem (Kol ödemi)

Bazı durumlarda meme korumasına rağmen koltuk altı lenf bezleri alınabilir ya da lenf bezleri alınmadan meme alınabilir. Koltuk altındaki lenf bezlerinin alınması ya da bu bölgeye radyoterapi lenf sıvısının akışını yavaşlatır. Sıvı, kolda ve elde birikip şişme (lenfödem) yaratır. Bu sorun, ameliyattan hemen sonra, ya da yıllar sonra ortaya çıkabilir. Hastanın tedavi edilen taraftaki el ve kolunu hayatı boyunca koruması gerekir.

panomatik-cihaz

Kadının dikkat etmesi gereken noktalar:
1. Etkilenen koluna dar kıyafetler giymekten ve takı takmaktan kaçınmalıdır.
2. Çanta ya valizini diğer koluyla taşımalıdır.
3. Kesilmesini önlemek için, koltukaltını elektrikli makineyle almalıdır.
4. İğne kan testleri, kan basıncı ölçümlerinin diğer koluna yaptırmalıdır.
5. Bahçeyle uğraşırken elini korumak için eldiven giymeli, güçlü deterjanlar kullanmamalıdır.
6. Kolyukaltı lenf bezlerinin alınmış olduğu tarafta manikür yaptırmamalı, tırnak etlerini derin kesmekten kaçınmalıdır.

Hasta, kolunda ya da elinde olabilecek kesik, böcek sokması, güneş yanığı ya da başka incinmelerle nasıl baş edeceğini doktoruna sormalı; kolu ya da eli incindiğinde, şiştiğinde, kızardığında ya da ısındığında doktoruna başvurmalıdır.

Eğer lenfödem oluşursa, doktor bu tür sorunlar için egzersiz, ya da başka yollar önerebilir. Örneğin, lenfödem oluşan bazı kadınlar, lenf sıvısını arttırmak için elastik kolluk giyer. Sorunun giderilmesinde ilaç, masaj veya kola basınç uygulayan makineler gibi farklı yaklaşımlardan yararlanılabilir. Doktor, hastasının, konunun uzmanı bir hekim ya da bir fizyoterapist ile görüşmesini uygun bulabilir.